Despre realizările cu privire la protecția salariaților, membri de sindicat, și provocările cu care se confruntă actualmente instituțiile și sindicatele din ramură ne vorbesc liderii de sindicat din teritoriu

Valentina Cotorobai – președintele Consiliului Ramural Hîncești al FSLC, s-a expus în cadrul lucrărilor Consiliului Republican al FSLC din 15 decembrie 2021, la sesiunea de comunicări și discuții la subiectul ”Cu privire lala monitorizarea activității de protecție a salariaților membri de sindicat desfășurate de către APL și conducerea entităților economice din ramura culturii în vederea respectării Convenției Colective (nivel de ramură) pe anii 2021-2025 pe parcursul anului 2021”, care a menționat:
”Consiliul Ramural Hîncești al FSLC împreună cu alți colegi de ai mei din raionul Hîncești activează în conformitate cu prevederile Statutului Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură.
Raionul Hîncești (accentuez mai mult pentru Dl Ministru ) este un raion de frontieră, unul cu cele mai multe localități din republică, care se învecinează cu raioanele Ialoveni, Cimișlia , Leova , Nisporei, și țara vecină, România. Acest avantaj a facilitat dispunerea de un număr mare de valori patrimoniale, cum ar fi monumente istorice, complexe arhitecturale, biserici s.a.
În raionul Hîncești activează cele mai multe instituții de cultuă, comparative cu alte raioane și anume: 54 de camine culturale, 51 de biblioteci publice, 3 muzee și 4 instituții de învățămînt artistice.
După afirmațiile unor oameni de stiință, criteriile esențiale prin prisma cărora studiile internaționale determină nivelul de cultură al unei țări înclud cinci indicatori: sistemul de educație, numărul de ziare, disponibilitatea calculatoarelorși numărul de biblioteci cu numărul de publicații disponibile în bibliotecile publice.
Eu aș zice că raionul Hîncești se încadrează în acesti parametri, activând cu satisfacție în domeniul cultural. Dar nu a durat mult bucuria.
În memoria mea, de când activez în domeniul cultură, s-au întipărit diferite situații și perioade de cotitură, când trebuia sa ne mobilizam și sa ne renaștem din cenușă. Nu am uitat nici frigul din instituții, nici deconectările de la curentul electric. Am trecut și prin perioade de inundații din cauza apelor Prutului, am avut crize majore, dar nici odată nu ne-am gândit și nici nu am prevăzut că o să activăm în situație de pandemie. Și desigur, lucrurile au luat o altă întorsătură. Pericolul Covid-ului, care în câtevai luni a bulversat economia globală și a schimbat agendele de activitate pentru toți, ne-a impus și pe fiecare din noi să ne adaptăm condițiilor și restricțiilor impuse.
Dar omul este o ființă socială și nu poate sta în izolare pe termen lung. Si pulsul frămîntărilor din zilele de pandemie ne-a făcut să ne punem multe semne de întrebare: cum ajutăm sindicaliștii noștri, ce masuri sa înteprindem pentru a ușura activitatea salariaților noștri? Deoarece a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor este misiunea supremă a noastră, a activiștilor sindicali. În comun cu Administrația Direcției Raionale Cultură și Turism ne-am condus de prevederile Convenției Colecive de muncă și, pas cu pas, am urmărit să respectăm acest document care, la moment, era colacul de salvare.
În primul rând, noi nu am avut întîrzieri la achitarea salariilor, de la declanșarea pandemiei pînă acum. Pe data de 3 a fiecărei luni calendaristice primeam salariul. Oamenii au beneficiat de concedii de odihnă plătite, s-a achitat sporul la salariu pentru activitate în condiții nocive.
În cele 4 școli de învățămînt artistic din raion, din cotizațiile sindicale am procurat termometre pentru a masura temperatura la elevi, care fregventau școala.
Am avut cazuri de îmbolnăviri de infecția covid-19 și în această situație salariații noștri au fost susținuți cu ajutoare material în sumă de 1000 de lei. La mulți salariați au fost achitate testele costisitoare de 800 lei pentru diagnostic la COVID-19.
Eram fericiți că nu a fost în carantina nici o instituție și am putut organiza cu succes procesul de evaluare a bibliotecilor publice din raion cu calificativul ”foarte bine”.
Bilioteca raională a trecut de la categoria a II-a la categoria -a, iar 16 biblioteci de la categoria a IV-a la categoria a III-a. Este un indicator destul de bun pe timp de pandemie, ne-am mobilizat împreună cu APL și am demonstrat că bibliotecile sunt pentru utilizatori și pentru comunitate.
Vreau să accentuez conlucrarea foarte bună a Direcției Raionale Cultură și Turism cu Consiliul Ramural Hîncești al FSLC. Împreună am conlucrat bine și cu APL de nivelui I și II. la începutul pandemiei , cănd instituțiile publice se închideau una după alta Consiliul Raional Hîncești a alocat 3 mln. lei pentru a construi anexa la Scoala de Arte din s. Sărata Galbenă. De asemenea, a fost alocat 1mln. de lei pentru Școala de muzică din satul Lăpușna și 350 de mii de lei pentru acoperișul Școlii de Arte din s. Cărpineni.
Nu a fost usor de argumentat și obținut aceste surse financiare pe timp de pandemie, dar în Strategia de Dezvoltare socio-economică a raionului Hîncești pentru anii 2020-2025 a fost prevăzut acest moment și s-a ținut cont la planificarea bugetului.
O altă reusita, la care vreau să va atrag atenția, în luna septembrie, current, la una din sedințele Consiliului Raional s-a discutat chestiunea: ”Cu privire la activitatea Bibliotecilor publice în vederea implimentării în raion a legii ,,Cu privire la biblioteci;, nr.160 din 20.07.2017”. Reusita cea mai mare este s-a stabilit ca achiziția de carte se va face centralizat, din fondul disponibil a raionului, pentru toate bibliotecile din raionul Hîncești. Cunoaștem durerea bibliotecarilor din țară la acest capitol.
Un alt moment, am recomandat primarilor unitaților teritoriale ale raionului Hîncești să asigure respectarea și funcționarea Legii ”Cu privire la biblioteci art.24 (conducerea bibliotecilor publice).
E mult ori puțin cee ace am reușit în această perioadă, timpul ăși va spune cuvântl, dar noi nu stăm pe loc, acționăm. Una este cert, oamenii se vor adresa cu respect autorităților publice și sindicatului, atunci când vor avea încredere în aceste structure, când vor simți susținerea și ajutorul în activitatea profesată.
Ne bucură faptul că, Ministerul Educației Culturii și Cercetarii în anul 2020 a apreciat Șeful Direcției Cultură și Turism, Ion Tulbu, ca Managerul Anului de nivel local. Este o distincție binemeritată la care a pus cuvântul și Sindicatele de ramură.
Sunt probleme și în raionul Hîncești, dae ele sunrt legate de lacunele legislației cu privire la activitatea caselor de cultura. Regulament de activitate a caselor de cultură este învechit și necesită a fi actualizat. Salariile angajaților din acest domeniu, ramân cu mult în urma față de alte categorii de salariați din ramură și din sectorul bugetar.
Totuși, eu vreu să spun că noi cu dumneavoastră suntem oameni fericiți. Deoarece cultura face oamenii să se înţeleagă mai bine unul cu celălalt. Şi, dacă ei îşi înţeleg reciproc mai bine sufletele, este mai uşor să învingă barierele economice şi politice.
În final, vreau să vă doresc un an nou binecuvântat, cu multe planuri și realizări îndrăznețe, realizat de toți noi! Să iubim ca înainte viața, aproapele nostru, să sărim la nevoie și să rămânem oameni cu un mare grad de cultură.
La mulți ani!”