FSLC continuă activitățile de instruire și informare a liderilor sindicali

Sindicaliști din cadrul instituțiilor din ramură au participat la 16 noiembrie, curent, la seminarul cu genericul ”Drepturile salariaților în atenția sindicatelor”, care a avut obiectivul de a fortifica capacitățile organizațiilor sindicale primare cu subordine directă la Consiliul Republican al FSLC, inclusiv prin cunoașterea modificărilor de ultimă oră a legislației muncii și a legislației în domeniul protecției social-economice.
În deschiderea activității, Nicolae Garaz, președintele FSLC, a subliniat că astfel de activități de instruire și informare sunt extrem de necesare pentru a fortifica cunoștințele liderilor sindicali din ramură. Totodată și-a exprimat convingerea că informațiile prezentate de specialiștii CNSM vor fi utile, fiind necesare pentru o mai bună cunoaștere și aplicare a legislației.
Specialiștii Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) – Eugeniu Covrig, șef Departamentul juridic al CNSM, și Sergiu Iurcu, șef adjunct, Departamentul protecție social-economica al CNSM, au familiarizat participanții cu cele mai recente modificări ale legislației care se referă la dreptul muncii și protecția social-economică a salariaților. De asemenea, sindicaliștii au fost informați despre inițiativele și cerințele înaintate în ultima perioadă de către CNSM în cadrul consultărilor și negocierilor cu partenerii sociali.
Liderii sindicali din teritoriu au fost informați despre elaborarea și lansarea de către CNSM, cu suportul Organizației Internaționale a Muncii (OIM), a aplicației mobile „Drepturile salariaților!”. Mihail Condur, manager IT al CNSM/președintele Biroului de Tineret al FSLC, a explicat participanților la activitate modalitatea de instalare și utilizare gratuită a acestei aplicații mobile.
În altă ordine de idei, Nadejda Andronic, vicepreședintă a FSLC, a discutat cu președinții organizațiilor sindicale despre prevederile statutare și regulamentare privind totalurile activității anuale ale organelor sindicale elective.
Potrivit organizatorilor, seminarul a fost dedicat activului sindical din ramură în vederea acordării de suport liderilor sindicali din ramură, astfel încât aceștia să intensifice activitatea organizațiilor organizațiile sindicale primare pe care le reprezintă.
În context, precizăm că CNSM va implementa în anul 2023 campania sindicală națională cu genericul „Organizația primară – temelia sindicală” orientată spre fortificarea organizaților sindicale primare din Republica Moldova, în conformitate cu prioritățile mișcării sindicale trasate la cel de-al IV-lea Congres al CNSM.