Consiliul Republican s-a convocat în ședință

Consiliul Republican al Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură (FSLC) s-a convocat în ședință ordinară, la 21 aprilie 2021. Pe ordinea de zi au fost incluse diverse chestiuni ce țin de activitatea sindicală.
În scopul asigurării securității, protecției vieții și sănătății activului sindical, în condiții pandemice, ședința s-a desfășurat la distanță.
Membrii organului de conducere au examinat diverse chestiuni. Ordinea de zi a ședinței a inclus subiecte cu privire la modificarea componenței nominale a organelor sindicale de nivel național-ramural și cu privire la delegarea reprezentanților FSLC în componența structurilor Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova. La fel, membrii Consiliului Republican au examinat executarea bugetului sindical al FSLC pentru anul 2020 şi au aprobat proiectul bugetului sindical pentru anul 2021.
În altă ordine de idei, participanții și activul sindical din ramură au fost informați despre activitatea Comitetului Executiv în perioada de după ultima şedinţă a Consiliului Republican al FSLC. Respectiv, în perioada de referință, organul executiv s-a întrunit în două ședințe ordinare, în cadrul cărora au fost examinate și aprobate hotărâri privind activitatea sindicală curentă.
În special, s-a menționat activitatea desfășurată în vederea dezvoltării parteneriatului social la nivel de ramură. Potrivit, informației prezentate (vezi: aici) a fost negociat și semnat, cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării RM, Acordul adițional la Convenția Colectivă (la nivel de ramură), prin care a fost prelungit termenul acesteia pentru perioada anilor 2021-2025 și operate unele modificări și completări la acest act juridic. Conducerea FSLC a organizat publicarea Acordului în cauză în Monitorul Oficial în nr. 66-72 din 5 martie 2021. Totodată, textul Convenției Colective (la nivel de ramură), cu toate modificările operate, a fost editat sub formă de broșuri, într-un tiraj de 350 exemplare, care se distribuie liderilor organizațiilor sindicale primare și centrelor sindicale ramural-teritoriale din cadrul FSLC pentru utilizare în exercitarea funcțiilor sindicale.
Potrivit președintelui FSLC, Nicolae Garaz, ”dispoziţiile Convenției Colective la nivel de ramură pe anii 2021-2025 constituie principalul temei de negociere, întru încheierea Contractelor colective de muncă la nivel de entitate economică şi este unul din principalele acte juridice, ce reglementează relaţiile de muncă dintre administraţie şi salariaţi, devenind un instrument important de soluţionare a problemelor social-economice şi profesionale ale angajaţilor din instituţiile culturale”.
În concluzie s-a constatat că, în perioada de referință, organele sindicale și-au onorat obligațiunile și angajamentele statutare față de membrii de sindicat, protejarea membrilor de sindicat rămânând a fi un obiectiv principal și o prioritate pentru organele sindicale de toate nivelurile.