Elena Butucel – președintă a Comitetului sindical unit al OSP din cadrul Direcției Cultură mun. Chișinău. Realizări și perspective a CSU al OSP din cadrul Direcției Cultură mun. Chișinău

Comitetul sindical unit al OSP din cadrul Direcției Cultură mun. Chișinău are în structura sa 18 organizații sindicale primare, care-și conduc activitatea conform actelor normative legislative și de regulamentare.

În situația pandemică provocată de COVID-19, în anul precedent  s-a ținut cont și de deciziile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Astfel, ședințele sindicale s-au organizat în format online. Această perioadă de activitate la distanță, impusă de situația pandemică,  am simțit-o  cumva forțată, axată mai mult pe informare fără prea mare activitate de implicare, de discuții, de opinii, cel puțin așa am simțit-o eu. Ne-am obișnuit timp de doi ani să stăm în fața computerului și în felul acesta să interacționăm. Dar eu cred că e necesar să ne întâlnim cu prezența fizică, să ne împărtășim experiențele, să punem întrebări, să găsim soluții împreună. Pentru că împreună suntem mai puternici.

Totodată, comunicarea pe online a fost soluția,  de a nu opri pocesul de lucru, fiecare la locul lui de muncă și-a adus aportul pentru îmbunătățirea proceselor în activitate cu multă dedicație profesională. Și am reușit să învățăm mai multe platforme de comunicare. Noi cei de la bibliotecă am lucrat numai cu prezență fizică, zilnic, cu excepția începutului de pandemie a lunilor (martie-mai, 2020). Profesorii școlilor de artă au activat în dependență de deciziile emise de Comisia extraordinară de sănătate publică. Dar, activitatea sindicală în mare parte am organizat-o pe online, când mai scădea numărul de îmbolnăviri, ne organizam și cu prezență fizică.

Anul precedent, cum de altfel chiar 2 ani la rând, cu toții am suportat greu trecerea prin criză pandemică,  bineînțeles că acesta este problema majoră care ne-a preocupat pe toți. În timpul crizei pandemice comunicarea în cadrul organizațiilor sindicale a jucat un rol esențial în pro­cesul de informare a membrilor de sindicat, pentru a pune în practică măsurile de protecție a salariaților, îndreptate spre comba­terea răspândirii virusului și de informare și încurajare spre imunizarea angajaților. 

În acest context sau elaborat materiale de informare, cu măsuri de prevenire a infecției COVID -19 la locul de muncă, și de compartament în spațiile închise în instituțiile din subordine, deasemenea s-a monitorizat și aspectul de igienizare, asigurarea cu dezinfectante, săpun, termometre digitale fără contact,  măști de protecție etc. Toate acestea sunt niște procese de logistică.

Dar, pandemia provocată de Covid-19 și-a lăsat amprenta asupra multor persoane din instituțiile noastre.  Unii au avut de suportat tratamente foarte costisitoare de reabilitare post-Covid, pentru că acest virus a lasat adânci sechele, (oboseală, respirație dificilă, /simptome pulmonare, cardiovasculare, depresii, dar și mai rău a fost, pierderea persoanelor care nu au mai putut să lupte cu acest virus. A fost o perioadă dificilă, grea pentru toți. La acest segment OSP toate au acordat ajutor material persoanelor care au trecut prin această infecție, care au fost spitalizați, care au avut nevoie în continuare de tratament, și el nu este ieftin.

La fel, am fost implicați și în Campania de vaccinare anti-Covid,  având în organizația sindicală, cadre didactice, bibliotecari, lucrători ai casei de cultură care sunt în contact direct cu publicul și era o necesitate mai mult decât obligatorie.  Azi avem persoane vaccinate cca 56%, considerăm un indicator bun.

În acestă perioadă nu a lipsit de pe agendă nici  instruirea noilor lideri sindicali ai organizațiilor sindicale primare, care au avut drept scop, eficientizarea activității sindicale în conformitate cu prevederile statutare și regulamentare. Le-am făcut cunoștință cu atribuțiile și sarcinile, în calitate de lider, cu instrumentele de lucru în direcția protecției sociale a membrilor de sindicat, orientate spre cunoașterea a două documente de bază – Convenția colectivă la nivel de ramură și Contractul colectiv de muncă la nivel de unitate. Un alt subiect a fost  cum să țină sub control tot ceea ce ține de respectarea drepturilor sociale şi de muncă ale intereselor angajaților.

Nu lipsește din cotidian nici confruntările cu unele situații dificile, cum ar fi soluționarea conflictelor individuale și colective de muncă, lipsa de cadre, dar și îmbătrânirea colectivelor. Salariul nu este atractiv de­loc pentru tinerii specialiști, care, după ce plă­tesc chiria, aproape că nu rămân cu nimic, pentru celelalte necesități. Unii participă la interviuri și după ce află care e salariul nu mai vin, alții totuși lucrează un an, poate doi după care se concediază. O altă categorie de tineri, le place să lucreze la distanță așa cum s-au obișnuit în criza pandemică, le place să aibă prezență liberă,  dar aceste forme în domeniul nostru nu sunt productive/relevante.

Din cei 857 membri de sindicat,  tineri angajați avem 178 membri de sindicat, ceea ce constituie 20% din numărul total al efectivului sindical.  La cele 18 organizații sindicale primare (OSP), am putea spune că, le revine aproximativ câte 1% pentru fiecare instituție. Consider că este un număr foarte mic. Încercăm să-i menținem și după posibilități să creștem numărul pentru că ei sunt viitorul nostru, ei sunt cei care vin cu un nou mod de gândire, cu noi viziuni și perspective de dezvoltare. Deocamdată funcțiile noastre din domeniul culturii nu sunt atractive pentru tineri, deoarece nu sunt bine plătite. Dar ei vor să trăiască frumos și bine astăzi.

În încheere vin cu câteva propuneri, prima ar fi de a mări numărul de bilete de tratament la stațiunile balneosanatoriale acum, când mulți membri de sindicat se luptă cu consecințe, după ce au suferit de Covid-19. Aceasta cred că este marea problemă a tuturor și trebuie să luăm atitudine. Ajutoarele materiale oferite de OSP nu pot acoperi cheltuielile, nici pe departe, sunt doar niște ajutoare simbolice. Dar oamenii continuă să sufere, suportă cheltuieli mari, tratamentul este de durată. Ținând cont că, salariile lucrătorilor din cultură sunt cele mai mici la nivel de țară din sfera bugetară. Bineînțeles că având salarii mici, respectiv și numărul de bilete balneosanatoriale pentru lucrătorii din ramura culturii revine tot mai cel mai mic din sfera bugetară. Poate e cazul de venit cu propuneri de a face anumite schimbări în Regulamentul cu privire la repartizarea biletelor balneosanatoriale, de găsit soluții de a mări numărul de bilete de tratament salariaților din ramura culturii.

Cunoaștem cu toții, că se acordată, acea indemnizație pentru tinerii specialiști din domeniul pedagogic în sumă de 120 mii lei pe un termen de trei ani. Dar în situația în care ne aflăm noi, cu dificit de cadre calificate, cu colective care merg spre îmbătrânire, ar fi bine de oferit acest suport financiar tuturor tinerilor specialiști din toate domeniile. Și așa poate să fie atractiv de a rămânea în RM. Este o problemă nu doar a lucrătorilor din cultură, este o problemă a întregii societăți.

Bineînțeles că, mai cunoaștem și alte experiențe frumoase cu tichetele de masă, care la fel este o motivare, o susținere a personalului angajat, dar nu se răsfrânge și pentru ramura din domeniul culturii. O altă experiență sunt tichetele de vacanță. Și poate ar mai fi și alte propuneri la care trebuie să insistăm. Vrem și noi cei din domeniul culturii să trăim decent, angajații instituțiilor de cultură desigur au nevoie și ei să fie tratați cu respect. Iar noi, liderii de sindicat, îndemn și în continuare să ne mobilizăm eforturile, să susținem acest domeniu și să transformăm provocările în oportunități.

You may also like...