Aculina Popa – președinta Consiliului Ramural al FSLC

Stimați colegi de la Chișinău, dar și din întreaga țară! Mă bucur mult să vă revăd, fie și în format on-line. Să ne mai auzim, să mai împărtășim din experință, din reușite, să spunem, de ce nu, și despre lucrurile care ne-au reușit mai puți în aceste timpuri marcate de o sumedenie de crize și situații dure, imprevizibile, care atârnă asupra capului nostru ca sabia lui Damocles.
Dacă e să vorbesc despre activitatea Consiliul ramural Rezina al FSLC pe parcursul anului 2021, îndrăznesc să afirm că a fost una bună, productivă, cu rezultate vizibile pentru salariații noștri. Am început anul prin întocmirea Dării de seamă cu privire la efectivul sindical și Dării de seamă financiare. Fiecare dintre cei 4 președinți ai organizațiilor sindicale primare, în termen, a prezentat raportul referitor la starea de fapt din organizație la data de 01 ianuarie 2021. Pe 15 ianuarie 2021 am semnat Contractul Colectiv de Muncă, nivel de unitate, pentru anii 2021-2025, care a fost înregistrat la Inspecția de muncă Orhei. Angajații au acces la textul Contractului, acesta fiind plasat pe avizierul din holul Palatului raional de Cultură (PRC) „Nicolae Lupov”, un exemplar se află la angajator, altul – la Consiliul ramural Rezina al FSLC. Anterior am negociat cu angajatorul și am reușit să obținem anumite garanții și privilegii pentru oamenii noștri. Voi menționa două momente la acest capitol:
– la împlinirea vârstei de 35, 40, 45, 50, 55, 60, 65, 70, 75 și 80 de ani, angajatului i se acordă un premiu unic în mărime de un salariu de funcție, reieșind din economiile la fondul de salariazare;
– la împlinirea a 20, 25, 30, 35, 40, 45, 50 de ani de activitate în aceeași instituție, angajatului i se acordă un premiu unic în mărime de un salariu de funcție, după posibilități.
Pe parcursul anului 2021, 13 angajați, care s-au încadrat în prevederile enumerate au beneficiat de câte un premiu unic în mărimea unui salariu de funcție. Pe moment, discutăm cu angajatorul ca directorului Școlii de Arte Plastice pentru Copii din Rezina să-i fie acordat un premiu, urmare a faptului că în anul de studii 2021-2022 dumnealui împlinește 35 de ani de activitate în cadrul aceleiași instituții. Sperăm să reușim. Țin să menționez că avem o bună colalaborare cu angajatorul – șeful Secției Cultură Rezina, Angela Racu, or, oamenii sunt ai noștri și trebuie ajutați, susținuți.
În 2021 a sporit atât numărul de angajați în domeniul culturii din raion – de la 195 în anul precedent la 209, cât și al membrilor de sindicat – de la 161 la 182. Un aport considerabil în creșterea numărului membrilor de sindicat l-a avut președintele organizației sindicale primare a lucrătorilor caselor și căminelor de cultură Daria Ciornâi, care a reușit să convingă mai bine de 10 angajați ai PRC „Nicolae Lupov” să adere la sindicat. Cu părere de rău, cei 4 membri care au părăsit sindicatul, ne-au părăsit pentru totdeauna.
Cu un sold al mijloacelor finanaciare de 14900 de lei și cu acumulări de 42300 de lei pe parcursul anului din cotizațiile de membru de sindicat, am reușit să acordăm membrilor de sindicat ajutoare materiale în sumă totală de aproape 24 de mii de lei. Menționez aici că, în caz de boală, de deces al unei rude de gradul I, de obicei alocăm fiecărui solicitant câte 500 de lei în calitate de ajutor material.
Ne străduim să ne susținem colegii membri de sindicat și la diferite sărbători. De exemplu, la sărbătorile de iarnă, în ultimii ani le acordăm câte un ajutor material care valorează cât 3% din salaraiul lunar calculat. Este o hotărâre a Biroului executiv al CR Rezina al FSLC, prin care s-a dorit instaurarea echității în repartizarea acestor mijloace finanaciare – doar salariile sunt diferite și mărimea cotizațiilor angajaților – la fel.
La capitolul restanțe în activitatea noastră și a angajatorului se înscrie evaluarea condițiilor de muncă la locurile de muncă și stabilirea sporurilor de compensare pentru munca prestată în condiții nefavorabile, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare. Anul trecut ne-a reușit instruirea persoanelor, care să facă parte din componența comisiei respective, dar mai departe nu am avansat.
Nemulțumiri în rândul membrilor de sindicat generează repartizarea biletelor de tratament – practic, beneficiem de câte un bilet anual, care este repartizat pentru angajații din cadrul Secției Cultură – știut lucru că acest fapt depinde direct de mărimea contribuțiilor entității economice la BASS. Clar că șansele angajaților instituțiilor de cultură din sate la repartizarea biletelor de tratament este minimă, dacă nu chiar nulă.
La întrunirile cu angajații în domeniu nu ratăm ocazia să le vorbim salariaților, care încă nu sunt membri de sindicat, ca să-i motivăm să adere la sindicat, le explicăm avantajele pe care le are un membru de sindicat, îi informăm despre prevederile Contractului colectiv de muncă, ale Convenției colective de muncă la nivel ramural. Pe moment, împreună cu alți președinți ai sindicatelor de ramură din raion, cu reprezentantul CNSM în teritoriu, Vera Platon, suntem în proces de elaborare a Convenției Colective nivel teritorial pentru anii 2022-2026, străduindu-ne să prevedem, în condițiile legii, pentru negociere ulterioară cu partenerii cât mai multe drepturi și garanții pentru salariații din raion.
Pe final, țin să mulțumesc tuturor pentru colaborare, susținere, ajutor, să vă doresc pace și sănătate, venind cu o doleanță din partea membrilor de sindicat. Este salutară și de menționat contribuția sindicatelor la sporirea nivelului salariului minim în sectorul real al economiei naționale, dar solicităm implicarea dumneavoastră și în revederea salariului bugetarilor. Or, cei 300 de lei, pe care i-am câștigat în urma creșterii valorii de referință la calcularea salariului, demult au fost păpați de inflația galopantă și de creșterea enormă a prețurilor la servicii și produse. Încă o dată, vă mulțumesc dumneavoastră și tuturor partenerilor cu care colaborăm pentru asigurarea unui nivel mai bun de protecție a drepturilor social-economice a angajaților-membri de sindicat.