”Fiecare femeie și fată are dreptul la respectare și protecția drepturilor umane”
Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură din RM (FSLC), a organizat astăzi (7 decembrie), o masă rotundă cu genericul ”Fiecare femeie și fată are dreptul la respectare și protecția drepturilor umane”, care s-a desfășurat în format hibrid (offline și online) cu participarea membrilor Biroului de femei și a Biroului de tineret din cadrul FSLC, președinților centrelor și organizațiilor membre ale FSLC.
Evenimentul se înscrie în șirul de activități organizate în contextul Campaniei Organizației Națiunilor Unite „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, care se desfășoară anual, în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie, și are drept scop solidarizarea cu toate femeile și fetele care suferă de orice formă de violență, sensibilizarea publicului cu privire la fenomenul violenței față de femei și fete ca fiind cea mai răspândită încălcare a drepturilor omului la nivel mondial.
În deschiderea evenimentului dna N. Andronic, vicepreședintă a FSLC, a menționat că ”fiecare femeie are dreptul la tratament cu demnitate în toate etapele vieții, la atitudine corespunzătoare în relațiile de familie, în relațiile de muncă, în societate, la asistență medicală corespunzătoare în perioada sarcinii și maternității, iar statul trebuie să garanteze respectarea acestor drepturi”.
În cadrul evenimentului a participat dna Liliana Istrati-Burciu, reprezentanta AO Organizația Internațională ”LA STRADA”, care a prezentat o serie de infromații la subiectele abordate. Participanții la activitate au primit suport informational și materiale promoționale ale campaniei, care vor fi destul de utile în prevenirea violenței în bază de gen în cadrul instituțiilor pe care le reprezintă sindicalistele.
La activitate a participat dna Lilia Franț, vicepreședinta Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), care a comunicat despre eforturile mișcării sindicale îndreptate spre asigurarea egalității de șanse, prevenirea și combaterea fenomenului violenței în bază de gen.
La fel, dna Liuba Rotaru, președinta Comisiei de Femei a CNSM, prezentă la eveniment, a comunicat că femeile sindicaliste au pledat pentru ratificarea Convenției Organizației Internaționale a Muncii nr. 190 privind eliminarea violenței și a hărțuirii la locul de muncă, revizuirea Convenției Consiliului Europei pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută sub numele de Convenția de la Istanbul, ratificată de Republica Moldova la 1 mai 2022.
Sindicalistele au menționat eforturile mișcării sindicale îndreptate spre asigurarea egalității de șanse, prevenirea și combaterea fenomenului violenței în bază de gen, subliniind în acest sens importanța coeziunii de eforturi ale organizațiilor sindicale de femei și tineret din cadrul Federației și implicarea lor în cadrul campaniei „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”.
Activitățile din acest an se desfășoară sub genericul global „Uniți în activism pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor” și au drept scop mobilizarea comunităților internaționale, a societății civile și a organizațiilor care promovează drepturile femeilor, instituțiilor guvernamentale, militanților și militantelor drepturilor omului, sectorului privat, dar și persoanelor fizice interesate să se implice în acțiuni de prevenire și eliminare a violenței împotriva femeilor și fetelor.
Femeile sindicaliste din domeniile culturii au convenit să transmită în organizațiile pe care le reprezintă, atât mesajul mesei rotunde ”Fiecare femeie și fată are dreptul la respectarea și protecția drepturilor umane”, cât și îndemnul ca fiecare să dea dovadă de solidaritate și să se implice pentru a contribui la prevenirea și eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor, iar în cazul când femeile/salariatele sunt supuse abuzului să se solicite ajutorul necesar al organelor abilitate.
Potrivit dnei N. Andronic, președinta BF a FSLC, prin această activitate s-a intenționat de a spori nivelul de conștientizare privind problema violenței asupra femeilor și fetelor din societate, problema violenței și eradicarea tuturor inechităților și inegalităților împotriva femeilor, promovarea drepturilor și intereselor femeii la toate nivelurile, transmiterea mesajului campaniei în organizațiile unde activează liderii sindicali. În mesajul final sindicalista a conchis că doar împreună putem face tot posibilul ca drepturile femeilor să fie asigurate și respectate.