Securitatea și sănătatea în muncă – un domeniu important în activitatea FSLC
Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură din RM (FSLC), în cooperare cu Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și Institutul Muncii al Sindicatelor, au organizat și desfășurat un curs de instruire în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM). Grupul țintă au fost reprezentanți ai centrelor sindicale ramural-teritoriale, lucrători desemnați pentru desfășurarea activităților de protecție și prevenire, membrii Comitetelor de SSM din cadrul instituțiilor de cultură.
O muncă decentă presupune siguranța muncii, respectiv securitatea și sănătatea în muncă reprezintă un domeniu important în activitatea tuturor organizațiilor membre ale Federației. Securitatea şi sănătatea în muncă reprezintă ansamblul de activități instituționalizate, având ca scop asigurarea celor mai bune condiții în desfășurarea procesului de muncă, apărarea vieții, integrității fizice şi psihice, sănătății lucrătorilor.
Atât reprezentanții angajatorilor, cât și reprezentanții salariaților, cu răspunderi specifice în domeniul SSM, trebuie să fie instruiți și să cunoască normele și măsurile pentru prevenirea și reducerea riscurilor profesionale, protecția salariaților la locul de muncă, eliminarea factorilor de risc și de accidentare la locul de muncă.
Formabilii au fost instruiți teoretic și practic privind organizarea activităților de protecție și prevenire în cadrul organizațiilor și instituțiilor din ramură. În cadrul activității, au fost abordate cele mai importante aspecte privind SSM: noile reglementări și cerințe minime în domeniu; obligațiile angajatorului, obligațiile și drepturile lucrătorilor; instruirea salariaților în domeniul SSM; examenul medical; constatarea stării de pericol grav și imediat de accidentare și aplicarea măsurilor de securitate ce se impun; acordarea primului ajutor medical; utilizarea mijloacelor de protecție individuale și colective; răspunderea pentru încălcarea actelor normative. Totodată, participanții au primit un set de documente normative în domeniul SSM care le vor fi de ajutor în activitate.
La finele cursului, 25 de reprezentanți ai FSLC au obținut următoarele competențe: cunoașterea elementelor sistemului de SSM și evaluare a riscurilor la unitate; organizarea şi desfășurarea activităților de protecție a lucrătorilor la locul de muncă şi prevenirea riscurilor profesionale; organizarea şi funcționarea Comitetului pentru SSM, aplicarea instrumentelor privind informarea, consultarea lucrătorilor în domeniul SSM.
Activitatea desfășurată se înscrie în Planul activităților educaționale pentru anul 2022 al FSLC, având drept obiectiv consolidarea capacităților liderilor sindicali în domeniul SSM, evaluarea factorilor de risc la locul de muncă, pentru a spori nivelul de aprofundare a cunoștințelor acestora în domeniul dat.