Consiliul Republican al FSLC s-a convocat, la data de 14 decembrie curent, în ședință ordinară
Consiliul Republican al Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură din RM (FSLC) s-a convocat, la data de 14 decembrie curent, în ședință ordinară. La lucrările ședinței, în calitate de invitați, au participat Igor Zubcu, președintele CNSM, și Ana Varzari, specialist (auditor principal) al Ministerului Culturii RM.
Ordinea de zi a inclus mai multe chestiuni privind activitatea Federației și a instituțiilor din ramura culturii. La chestiunea ”Cu privire la monitorizarea activității de protecție a salariaților membri de sindicat desfășurate de către Adminitrația publică locală (APL) și de conducerea entităților economice din ramura culturii în vederea respectării Convenției Colective (nivel de ramură) pe anii 2021-2025, pe parcursul anului 2022” s-au expus mai mulți membri ai Consiliului Republican al FSLC.
Nicolae Garaz, președintele FSLC, a menționat în raportul prezentat la acest subiect că, pentru funcţionarea efectivă a unei entităţi economice este nevoie de doi factori: dialogul social la nivel de unitate şi concordanţa actelor administrative cu legislaţia muncii în vigoare. În rezultatul monitorizării privind aplicarea și respectarea prevederilor Convenției colective (nivel de ramură) pentru anii 2021-2025 s-a constatat, că salariaţii-membri de sindicat în marea lor majoritate au beneficiat de concedii de odihnă suplimentare plătite, pentru evenimente familiale, de concedii fără plată, de ajutor material, de indemnizaţii sociale, de echipamente şi materiale de protecţie, de suplimente acordate din veniturile financiare ale unităţilor.”
După cum a accentuat liderul sindical, deși au fost obținute anumite progrese, apreciate de salariații din ramură, nivelul de salarizare rămâne să fie un subiect sensibil. FSLC mereu a pledat ca salariul unui angajat din domeniul culturii să fie în așa măsură ca să poată satisface necesitățile angajaților și să le asigure familiilor acestora un trai decent. La acest subiect Federația nu a ratat nici o ocazie de a aborda problema și a înainta propuneri concrete de modificare și completare a Legii nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.
Este important de menționat că în rezultatul monitorizării privind aplicarea și respectarea prevederilor Convenției colective (nivel de ramură) pentru anii 2021-2025 s-a constatat, că majoritatea instituțiilor respectă și aplică corect prevederile actului juridic sus-menționat. Conform informațiilor primite de la liderii sindicali ai FSLC, la moment, din 39 de organizații sindicale primare, sunt negociate și semnate 29 de contracte colective de muncă, iar 4 la număr se află în proces de negociere. Acest fapt se datorează perseverenței și competenței președinților organizațiilor sindicale care prin implicare au reușit să obțină drepturi și facilități pentru membrii de sindicat din instituțiile de cultură din țară.
Nicolae Garaz a concluzionat că, ”sarcina principală a sindicatelor este prevenirea oricărei tentative de neconformare la actele normative în vigoare şi de-a acţiona în permanenţă pentru a proteja drepturile profesionale şi social-economice ale membrilor de sindicat”.
În alocuțiunea sa, Igor Zubcu, președintele CNSM, a subliniat că în pofida greutăților pe care le trăiesc lucrătorii din cultură, ei reușesc să-și facă munca cu multă dedicație pentru a promova cultura în toate localitățile țării. Liderul sindical a apreciat calitatea dialogului social constructiv, rodnic, care există între centrul sindical național-ramural și ministerul de resort. Totodată, președintele CNSM a informat sindicaliștii despre principalele realizări ale Confederații pe parcursul ultimului an în domeniul dezvoltării dialogului social, înaintarea mai multor inițiative și cerințe ce vizează îmbunătățirea condițiilor de muncă, inclusiv în ramura culturii, consolidarea relațiilor cu organizații internaționale, și a vorbit despre prioritățile pentru următoarea perioadă.
Totodată, s-a menționat faptul că, CNSM a purtat consultări cu partenerii sociali ca cuantumul salariului minim pe țară să fie aprobat în mărime de 5000 lei, dar nu s-a ajuns la o poziție comună. Prin adresarea CNSM către prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, sindicaliștii au insistat asupra examinării suplimentare a propunerii de stabilire a salariului minim pe țară în mărime de 5000 de lei pentru anul 2023. Totuși, Guvernul a aprobat cuantumul salariului minim pe țară în mărime de 4000 lei, începând cu 1 ianuarie 2023. Însă, după cum au comunicat autoritățile, problema respectivă urmează să fie reexaminată în 2023.
Membrii Consiliului Republican al FSLC, s-au expus, de asemenea, la subiectul pus în discuție, care au relatat despre conlucrarea cu Administrația publică locală și cu cea a instituțiilor de cultură, menționând despre reușitele organelor sindicale în realizarea prevederilor statutare, dar și despre problemele cu care se confruntă șiderii sindicali și salariații din ramura culturii.
În context, Ana Varzari, specialist al Ministerului Culturii, a răspuns la mai multe întrebări venite din partea sindicaliștilor, care au abordat probleme legate de îmbunătățirea situației la capitolul Legea salarizării în sistemul bugetar, creșterea nivelului de salarizare și îmbunătățirea condițiilor de muncă, insuficiența cadrelor și necesitatea unei motivări mai bune, în special pentru a menține și atrage tineri specialiști în ramura culturii.
În altă ordine de idei, cei prezenți au fost informați despre activitatea Comitetului Executiv în perioada de după ultima şedinţă a Consiliului Republican al FSLC, prezentată de Nadejda Andronic, vicepreședinta FSLC. Aceasta a menționat că, scopul principal întotdeauna a fost și rămâne consolidarea sindicatelor, recrutarea noilor membri de sindicat, instruirea continuă a cadrelor și activului sindical, reprezentarea și apărarea drepturilor și intereselor membrilor de sindicat. Astfel, în perioada de referință au fost organizate și desfășurate de către organele sindicale de nivel național-ramural diverse acțiuni îndreptate spre soluționarea problemelor membrilor de sindicat. Comitetul Executiv al FSLC și specialiștii Aparatului Consiliului Republican al FSLC au continuat practica de verificare a situației privind respectarea legislației muncii, a prevederilor Convenției colective la nivel de ramură și acordarea ajutorului metodic necesar.
În scopul respectării legislaţiei muncii şi prevederilor Convenţiei colective (nivel de ramură) pentru anii 2021-2025, Consiliul Republican al FSLC a hotărât, în ședința din 14 decembrie, să solicite autorităţilor publice locale, precum și conducerii entităţilor economice din ramura culturii, să se conformeze prevederilor legislației muncii și Convenţiei colective pentru anii 2021-2025. Printre acestea sunt: acordarea concediului de odihnă suplimentar plătit salariaţilor, membri de sindicat, exprimat în zile calendaristice; respectarea legii securității și sănătății în muncă; evaluarea condiţiilor de muncă şi modul de aplicare a listelor de lucrări pentru care pot fi stabilite sporuri de compensare pentru munca prestată în condiţii nefavorabile etc.
De asemenea, membrilor Consiliului Republican al FSLC li s-a solicitat să sporească implicarea participativă şi cooperantă cu autorităţile publice locale în vederea soluţionării problemelor de muncă şi sociale ale membrilor de sindicat; inițierea procedurii de negocieri colective la nivel de unigtate pentru încheierea contractelor colective de muncă în instituțiile din ramură unde lipsesc.