Activitatea Biroului de Tineret al FSLC – realizări și perspective
Biroul de Tineret al Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură din Republica Moldova (BT al FSLC) s-a convocat în prima ședință din acest an pentru a evalua activitatea acestei structuri sindicale realizată pe parcursul anului 2022 și pentru a discuta despre acțiunile pentru următoarea perioadă de activitate. Ședința s-a desfășurat în format online.
Activitatea a debutat cu câteva chestiuni organizatorice, deoarece, recent, a fost modificată componența nominală a BT al FSLC. Astfel, tinerii sindicaliști au ales în funcția de vicepreședinte al BT al FSLC pe Violeta Albu, reprezentanta Organizației sindicale din cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, și în funcția de secretar al BT al FSLC pe Lilia Andronic, președinta Organizației sindicale a angajaților sistemului biblioteci din raionul Hîncești.
În continuare, Mihail Condur, președintele Biroului de Tineret al FSLC, a informat despre activitățile acestei structuri sindicale, realizate la nivel de ramură, pe parcursul anului 2022. Liderul sindical a menționat că, tinerii sindicaliști din cadrul centrelor și organizațiilor membre ale FSLC au participat la diverse activități realizate, atât la nivel de ramură, cât și la nivel teritorial și primar.
În context, s-a menționat activitatea desfășurată, în comun cu Biroul de Femei al FSLC, cu genericul ”Fiecare femeie și fată are dreptul la respectarea și protecția drepturilor umane”, organizată în contextul Campaniei ”16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”. Prin această activitate s-a intenționat de a contribui la informarea și sensibilizarea societății privind fenomenul violenței în societate și de a crește gradul de conștientizare privind problema violenței asupra femeilor și fetelor din ramură și din țară.
Totodată, au fost punctate activitățile Comisiei de Tineret ale Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), la care au participat reprezentanții BT al FSLC. ”Din cele mai relevante, remarcăm Forumul IX al Comisiei de Tineret a CNSM cu genericul ”Sindicatul tinerilor – organizația în care mă regăsesc” (30 septembrie – 1 octombrie), în cadrul căruia tinerii sindicaliști au participat la activități de instruire, au abordat diverse probleme social-economice și au identificat soluții, au făcut schimb de experiență, și-au dezvoltat abilitățile în domeniul managementului sindical, liderismului, comunicării, lucrului în echipe”, a menționat vorbitorul.
La eveniment a participat, vicepreședinta FSLC – Nadejda Andronic, care a informat că, din numărul total al efectivului sindical al FSLC, tinerii sindicaliști constituie 18 la sută sau peste 2 mii de tineri salariați și studenți ai instituțiilor din ramura culturii, care sunt reprezentați de președintele BT al FSLC în componența Comitetului Executiv și al Consiliului Republican al FSLC și în componența Comisiei de Tineret al CNSM.
”Protecția drepturilor social-economice ale tinerilor a fost și este în atenția federației sindicale de ramură. Conducerea FSLC a propus mai multe amendamente la proiectul Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar în scopul îmbunătățirii nivelului de salarizare a salariaților din ramură. De asemenea, s-a cerut de mai multe ori de la guvernanţi sa fie completată şi modificată legislația prin includerea şi achitarea indemnizaţiei unice tuturor specialiştilor tineri din ramura culturii, atât din mediu rural, cât şi cel urban, la fel cum beneficiază tinerii specialiști din ramura educației și sănătății, dar deocamdată nu am fost auziţi nici de un Guvern”, a menționat sindicalista. În final, vicepreședinta FSLC, a menționat că ”tinerii sunt prezentul și viitorul țării, iar în domeniul culturii este o necesitate stringentă de specialiști tineri, care trebuie să fie motivați corespunzător pentru a profesa în aceste domenii, atât de importante pentru dezvoltarea armonioasă a fiecărei comunități și a societății în ansamblu”.
Pentru anul 2023, tinerii sindicaliști din cadrul FSLC își propun continuarea realizării misiunii sindicale, prin realizarea atribuțiilor regulamentare. Activiștii sindicali tineri urmează să desfășoare activități de informare ale tinerilor din cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice și din alte instituții din ramura culturii. La fel, pe parcursul anului curent, reprezentanții BT al FSLC se vor implica în activitățile federației sindicale la toate nivelurile și în cadrul activităților organizate de Comisia de Tineret a CNSM.