Sindicaliștii din cultură își consolidează relațiile de prietenie și colaborare
Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură din Republica Moldova și Federația Cultură și Mass-Media ”FAIR-MediaSind” din România își consolidează relațiile de prietenie și colaborare. Recent, conducerea și reprezentanții acestor două centre sindicale național-ramurale au participat la o reuniune comună, care s-a desfășurat în România.
Activitatea a fost organizată în scopul realizării Acordului de colaborare și parteneriat, încheiat la Chișinău, între Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură din Republica Moldova, în persoana președintelui, Nicolae Garaz, și Federația Cultură și Mass-Media ”FAIR-MediaSind” din România, în persoana președintelui, Leonard-Octavian Pădureț, în luna martie a acestui an.
Întrunirea sindicaliștilor a avut ca obiectiv principal consolidarea relațiilor de colaborare și parteneriat prin schimb de experiență și exemple de bune practici pe domenii de interes comun. În cadrul reuniunii s-a dicutat despre dreptul social european, rolul sindicatelor și parteneriatul social în procesul de integrare europeană, sindicaliștii din România împărtășindu-și experiențele din parcursul european al țării. Sindicaliștii din Republica Moldova s-au arătat interesați de experiența sindicaliștilor din România în realizarea unui sindicalism democratic, participativ și reprezentativ în avantajul lucrătorilor și membrilor de sindicat din ramura culturii.
Potrivit liderilor centrelor sindicale national-ramurale, în persoana dlui Nicolae Garaz, președintele FSLC, și a dlui Leonard-Octavian Pădureț, președintele Federației Cultură și Mass-Media ”FAIR-MediaSind”, prin această activitate se consolidează relațiile de prietenie și cooperare a sindicaliștilor domeniilor cultură din Republica Moldova și România, contribuind, atât la preluarea de bune practici în domeniul protecției sociale, dialogului social, negocierilor colective, cât și la planificarea unor proiecte comune de colaborare.
La rândul lor, participanții la activitate au apreciat organizarea reuniunii și și-au exprimat dorința de a continua cooperarea și susținerea reciprocă în activitățile pe care le realizează, în contextul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Totodată, activiștii sindicali au conventi să întreprindă acțiuni comune sau coordonate pentru realizarea sarcinilor statutare și scopurilor prevăzute în programele proprii; dezvoltarea relațiilor de colaborare în domeniul formării profesionale și sindicale, realizarea unor consultări bilaterale pe subiecte de interes comun, schimb de experiență și bune practici, încurajarea structurilor de femei și tineret ale celor două organizații etc. Partenerii își propun ca prin toate mijloacele disponibile să se susțină reciproc în soluționarea problemelor care vizează aspectele sociale și economice din cele două țări, în contextul dezvoltării democrației sindicale și a integrării europene.