Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură din RM (FSLC) pune accent pe perfecționarea continuă a liderilor sindicali din ramură

Astăzi, 05 decembrie, Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură (FSLC) a organizat în incinta Institutului Muncii seminarul cu genericul ”Managementul sindical. Eficientizarea activității Organizației sindicale primare din cadrul FSLC”. La activitate au participat președinți ai organizațiilor sindicale primare din mun. Chișinău și din teritoriu. Scopul instruirii a fost de a perfecționa competențele manageriale ale liderilor sindicali și de a le spori abilitățile în această direcție.

Agenda seminarului a cuprins o tematică vastă: organizing sindical, managementul eficient al resurselor unei organizații sindicale primare; promovarea imaginii sindicale, activitatea liderului sindical și a organelor sindicale în conformitate cu prevederile statutare și ale acte normative în vigoare; rolul liderului și organului sindical din cadrul organizației sindicale primare în protecția drepturilor și intereselor membrilor de sindicat.

În deschiderea activității, Nicolae Garaz, președintele FSLC, a salutat sindicaliștii și a menționat că acest seminar se înscrie în activitățile de formare și informare sindicală planificate pentru acest an. Astfel de instruiri sunt extrem de necesare pentru perfecționarea competențelor  liderilor sindicali și eficientizarea activității organizațiilor sindicale primare cu subordine directă la Consiliul Republican al FSLC, a punctat președintele Federației.

La activitate a participat Lilia Franț, vicepreședinta CNSM, care a menționat despre importanța fortificării organizațiilor sindicale primare (OSP) și promovarea valorilor sindicalismului authentic, care sunt o parte dintre obiectivele campaniei naționale „Organizația primară–energia mișcării sindicale”, lansată în acest an de CNSM în contextul proclamării anului 2023 drept anul organizațiilor sindicale primare. În acest context, sindicaliștii prezenți la seminar au primit „Ghidul liderului organizației sindicale primare”, elaborat de specialiștii CNSM, care include informații cu privire la drepturile sindicale și dreptul muncii, parteneriat social, protecție social-economică, securitate și sănătate în muncă, management sindical, activitate financiară.

În continuare, Lilia Franț, în calitate de lider și formator sindical, a împărtășit din experiența sa ce ține de organizing și alte aspecte ale activității sindicale. Pornind de la ideea că managementul eficient este cheia succesului unei organizații consolidate, în contextul în care una dintre cele mai sensibile și actuale provocări a mișcării sindicale este apartenența la sindicat și gradul de implicare a membrilor în viața sindicală, formatorul sindical a punctat: ”Organizing-ul este un instrument prin intermediul căruia sindicatele analizează, planifică, negociază și acţionează, pentru a schimba starea de lucruri, dar care implică, totodată, membrii de sindicat în protecția drepturilor lor, rezultatul final constând în soluționarea problemelor specifice ale acestora”.

La fel, liderii sindicali au fost informați despre formele și modalitățile de promovare a imaginii sindicatelor, în special în format online. Mihail Condur, formator sindical/președinte al Biroului de Tineret al FSLC, a familiarizat participanții cu modalitatea de instalare și utilizare gratuită a aplicației mobile „Drepturile salariaților”, elaborată de către Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și lansată cu suportul Organizației Internaționale a Muncii (OIM).

În altă ordine de idei, Nadejda Andronic, vicepreședintă a FSLC, a  discutat cu președinții organizațiilor sindicale primare despre prevederile statutare și regulamentare privind totalurile activității anuale ale organelor sindicale elective și planificarea activităților pentru următoarea perioadă. Totodată, “la baza activității unei organizații sindicale stă principiul solidarității. Trebuie să ne evaluăm obiectiv punctele slabe, punctele forte, să identificăm acele probleme-cheie care se află pe agenda membrilor de sindicat și să întreprindem acțiunile de rigoare  în soluționarea acestora, cu implicarea factorilor de decizie, în conformitate cu legislația în vigoare”, a accentuat vicepreședinta FSLC.

În context, dna N. Andronic a informat liderii sindicali despre implementarea de către CNSM a campaniei naționale cu genericul „Organizația primară – temelia sindicală”, în anul 2023, orientată spre fortificarea organizaților sindicale primare din Republica Moldova, în conformitate cu prioritățile mișcării sindicale trasate la cel de-al IV-lea Congres al CNSM.

Potrivit organizatorilor, seminarul desfășurat a fost dedicat activului sindical din ramură în vederea acordării de suport metodic și practic, necesar pentru o mai bună cunoaștere și aplicare a managementului sindical, astfel încât aceștia să intensifice activitatea organizațiilor sindicale primare pe care le reprezintă.

You may also like...