Nicolae Garaz, președintele FSLC: Nivelul de salarizare continuă să fie un subiect sensibil pentru sindicaliștii din cultură
La 7 decembrie curent, membrii Consiliului Republican al Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură (FSLC) s-au convocat în ședință pentru a discuta problemele existente în ramură și alte chestiuni organizatorice. Un subiect important în ordinea de zi a acestei ședințe, a fost cel cu privire la respectarea prevederilor Convenției colective (nivel de ramură) pentru perioada anilor 2014-2016.
Astfel, pe parcursul anilor 2014-2016, organele sindicale de toate nivelurile din cadrul sindicatului de ramură au întreprins măsuri în vederea informării angajatorilor despre prevederile acestui act juridic și necesitatea respectării lui.
Președintele FSLC, Nicolae Garaz, a menționat că angajatorii instituțiilor de cultură au întreprins acțiuni concrete întru realizarea prevederilor Convenției colective de muncă la nivel de ramură. “Conform legislației muncii în vigoare, a Legii sindicatelor, a Statutului FSLC și normelor de drept internaționale, pe parcursul anilor 2014-2016, s-a îmbunătățit situația în ceea ce privește recunoașterea drepturilor de activitate ale sindicatului”, a precizat el.
Potrivit liderului sindical, angajatorii instituțiilor subordonate Ministerului Culturii au creat condiții favorabile pentru executarea funcțiilor liderilor sindicali. La fel, în majoritatea entităților economice din ramură, s-a efectuat în termenii stabiliți, în baza cererilor membrilor de sindicat, încasarea și decontarea cotizațiilor sindicale la conturile bancare ale organelor sindicale corespunzătoare, existând însă în continuare unele rezerve la acest capitol.
“În această perioadă, nu s-au înregistrat cazuri de concediere din inițiativa administrației, a liderilor sindicali pe baze obștești, fără acordul prealabil al organului sindical ierarhic superior, astfel respectându-se prevederile Codului muncii și ale Convenției colective (nivel de ramură)”, a menționat Nicolae Garaz.
Președintele FSLC a specificat că membrii de sindicat, în marea parte, au beneficiat de concedii suplimentare plătite pentru prestarea muncii în condiții grele și vătămătoare, pentru evenimente familiale, de concedii fără plată, de ajutor material, de indemnizații sociale, de echipamente și material de protecție, de suplimente acordate din veniturile financiare ale unității, însă problema salarizării în ramură rămâne un subiect sensibil.
În acest sens, organele sindicale din cadrul FSLC vor continua să ceară de la guvernanți majorarea salariului minim în sectorul bugetar, astfel încât cuantumul minim garantat al acestui salariu să ajungă la nivelul minimului de existență. Sindicaliștii consideră că ar fi binevenit ca Ministerul Culturii, ca partener social, să se implice mai activ în implementarea și respectarea prevederilor Convenției colective la nivel de ramură în toate instituțiile, organizațiile, întreprinderile din subordine.
La final, membrii Consiliului Republican al FSLC au fost informați despre activitatea Comitetului Executiv în perioada de după ultima ședință a Consiliului Republican al FSLC (perioada 21 aprilie-06 decembrie 2016). De asemenea, membrii Consiliului Republican al FSLC, au aprobat cererea de retragere din funcția de vicepreședinte al FSLC a lui Simion Ciobanu, președinte al CSN al salariaților de la IPNA Compania ”Teleradio-Moldova” și au ales în această funcție, prin vot unanim, pe Nadejda Andronic, șef Secție organizare, informare și educație sindicală a Aparatului FSLC.
Menționăm că până la finele anului curent, FSLC urmează să negocieze și să semneze cu partenerul social, Ministerul Culturii, Convenția colectivă (nivel de ramural) pe anii 2017-2020. Detalii aici.
FSLC întrunește peste 14 mii membri, salariați şi tineret studios din ramura culturii şi ramurile conexe şi este membru al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova CNSM.