La Chișinău, s-a desfășurat Conferința a V-a a Uniunii Internaționale a Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură a statelor independente
La 11 iunie, curent, la Chișinău, s-a desfășurat Conferința a V-a a Uniunii Internaționale a Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură a statelor independente, a cărui membru afiliat este și Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură din Republica Moldova.
Cu un cuvant de salut la deschiderea evenimentului a fost prezent Oleg Budza, presedinte al Confederatiei Nationale a Sindicatelor din Moldova, care a informat participantii despre activitatile realizate de sindicatele din Republica Moldova, in care se implica activ si Federatia Sindicatelor Lucratorilor din Cultura.
Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură din Republica Moldova a fost reprezentată la această întrunire de Nicolae Garaz, președinte al FSLC, care a participat la dezbateri și schimb de opinii cu colegii centrelor sindicale national-ramurale din Azerbaijan, Kazahstan, Kargastan, Georgia, Moldova, Russia, Tadjikistan, Ucraina.
In conditiile schimbarilor politice si social-economice din regiune si fiecare tara in parte, reprezentanții Uniunii internaționale a Sindicatelor lucrătorilor culturii statelor independente, prezenți la eveniment, au discutat o serie de probleme din domeniu, precum ar fi condițiile de muncă, atestarea si retribuirea corectă a angajaților din domeniul culturii, asigurarea sanatatii si sigurantei angajatilor la locul de munca, conditiile generale si specifice de pensionare a salariatilor din ramura, modul de funcționare a dialogului social, modificarra legislatie muncii, diminuarea drepturilor salariatilor si micsorarea numarului membrilor de sindicat etc.
Delegații au aprobat raportul de activitate al Consiliului Consultativ si raportul Comisiei de cenzori a Sindicatelor lucratorilor culturii statelor independente in perioada de dupa a IV-a Conferinta, unele modificări la statut. De asemenea, au fost stabilie directiile de activitate pentru urmatoarea perioada de activitate, dintre care: coordonarea si aprobarea pozitiei comune si activitatilor organizatiilir membre in vederea apararii drepturilor si intereselor social-economice, profesionale, colective si individuale ale salariatilor din domeniul culturii, poligrafiei, mass-media, artelor, sportului si turismului, proprietatii dreptului de autor; sustinerea reciproca si dezvoltarea solidaritatii internationale a organizatiilor membre etc.
Delegatii forului au confirmat membrii organelor sindicale delegati de organizatiile membre ale uniunii interationale sindicale in cauza. Prin vot unanim a fost reales in functie de secretar general al CC al Sindicatelor lucratorilor culturii statelor independente, Vladimir Kameni, si, Tatiana Ogorodova, in functie de adjunct al acestuia.
Uniunea internațională a Sindicatelor lucrătorilor culturii statelor independente a fost creată în anul 1992, întrunește Sindicatele din ramură din 13 țări și are peste 650 mii de membri de sindicat.