Consiliul Republican al Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură (FSLC) s-a convocat în ședință ordinară
Consiliul Republican al Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură (FSLC) s-a convocat în ședință ordinară la 12 decembrie, curent.
Ordinea de zi a ședinței a VIII-a a Consiliului Republican al FSLC a inclus mai multe chestiuni, asupra cărora s-au expus membrii Consiliului Republican al FSLC, dar subiectul de bază a fost ”Despre monitorizarea activităților de protecție ale salariaților membri de sindicat, desfășurate de APL și de către administrația entităților economice din ramura culturii, în perioada anilor 2017-2018, în vederea respectării Convenției Colective la nivel de ramură pentru anii 2017-2020”.
Nicolae Garaz, președinte al FSLC, a prezentat raportul cu privire la sinteza respectării prevederilor Convenției Colective (nivel de ramură), pentru perioada anilor 2017-2018, de către administrația entitiăților economice subordonate Ministerului Educației, Culturii și Cercetării RM și Administrației Publice Locale. Vorbitorul a menționat că, în mare parte, actul juridic în vigoare se respectă. Majoritatea salariaţilor-membri de sindicat ai centrelor și organizațiilor membre ale Federației au beneficiat de zile suplimentare la concediu de odihnă anual conform art.VI p.41 şi Anexa nr.3 a Convenţiei colective nivel de ramură şi conform art. 116 al Codului Muncii. Programarea concediilor de odihnă anuale s-a efectuat, de comun acord, cu preşedinţii organizaţiilor sindicale primare. Cadrelor didactice din învăţământul artistic li s-au acordat concedii de odihnă de 62 zile calendaristice, iar specialiştilor din biblioteci, case de cultură și muzee de 35 de zile calendaristice. La fel angajaţii beneficiază de concedii plătite pentru motive familiale conform prevederilor art. VII p. 47 al Convenţiei colective nivel de ramură.
Dar, cu părere de rău, liderii centrelor sindicale ramural-terioriale și organizațiilor sindicale primare comunică unele cazuri în care Administrația Publică Locală, în persoana Primarilor și conducătorilor instituțiilor de cultură, ignoră respectarea prevederilor Convenției Colective la nivel de ramură, astfel încălcîndu-se drepturile salariaților-membri de sindicat, care nu doresc să apeleze în instanțe de judecată din diferite motive obiective și subiective.
Cea mai sensibilă problemă pentru salariații din ramura culturii rămîne a fi problema remunerării muncii, în aspectul condițiilor și nivelului de salarizare, pentru că documentele în vigoare nu sunt clare în deplină măsură, sau prevăd momente discriminatorii față de unele categorii de specialiști din ramură și din sectorul bugetar, dar mai ales, nu îndreptățesc așteptările liderilor sindicali și ale salariaților din ramură, promise și anunțate anterior de către factorii de decizie.
La subiectul dat s-au expus, de asemenea, liderii sindicali din mun. Bălți (L. Noroc-Pînzaru) și Chișinău (E. Butucel), din raioanele Glodeni (O. Mutelica), Telenești (M. Șarpe), Strășeni (N. Pădure) și UTA Găgăuzia (V. Pometcova). Aceștia s-au referit în mare parte la noua Lege a salarizării care, nici pe departe, nu îndreptățește așteptările salariaților de a fi un sistem unitar de salarizare în tot sectorul bugetar, cum se anunțase anterior. Vorbitorii au accentuat că, problema salarizării și motivației cadrelor tinere de a profesa în ramură rămîne a fi o problemă acută în ramura culturii.
Lidia Noroc-Pînzaru, președinte al CR Bălți al FSLC, a făcut referință la problemele specialiștilor din muzee, activitatea cărora presupune muncă în condiții nocive, dar remunerarea acestora, la moment, lasă mult de dorit. De asemenea, a menționat vorbitoarea, este necesar de soluționat problema zilelor de odihnă a unor specialiști din cultură, în situația cînd ziua de odihnă săptămînală coincide cu ziua de sărbătoare nelucrătoare, pentru că salariații din cultură pierd aceste zile pentru că nu beneficiază de zile de odihnă suplimentare.
Olga Mutelica, președinte al CR Glodeni al FSLC, a abordat problemele apărute în urma comasării a două ministere în unul – Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Problemele salariaților și a instituțiilor de cultură rămîn în umbră, comparativ cu a celor din sistemul educației, iar tinerii specialiști din ramura culturii nu sunt motivați să activeze în ramură, la fel ca tinerii specialiști din alte domenii din sectorul bugetar, a afirmat vorbitoarea.
Maria Șarpe, președinte al CR Telenești al FSLC, s-a referit la multiple probleme cu care se confruntă salariații din ramură, începînd cu nivelul de salarizare sub minimul de existență a unor specialiști, condițiile proaste de muncă în unele instituții din raionul Telenești, care activează fără condițiile elementare de încălzire pe timp de iarnă, și finisînd cu problema necesității majorării cotei de finanțare a instituțiilor de cultură din bugetul de stat, de care se vorbește ani la rînd.
La forul liderilor sindicali a fost prezent și reprezentantul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al RM, în persoana dlui Andrei Chistol, Secretar de stat, care a menționat despre implicarea personală la elaborarea Legii Bibliotecilor, care prevede obligativitatea APL de a nu efectua reduceri de cadre în sistem, dar situația în realitate nu este întotdeauna cea care se dorește. Vorbitorul a menționat, de asemenea, și despre comunicarea Ministerului cu conducătorii Direcțiilor/Secțiilor cultură raionale și a instituțiilor din ramură în scopul identificării problemelor și soluțiilor la acestea în scopul dezvoltării culturii din țară și a motivării specialiștilor competenți să activeze in ramură. Optăm pentru egalarea specialiștilor din cultură cu cei din educație și cercetare, a afirmat vorbitorul. Ne vom strădui împreună să identificăm soluțiilor de rezolvare a problemelor abordate.
Nadejda Pădure, președinte al CR Strășeni al FSLC, și-a exprimat indignarea față de acțiunile APL din Primăria Lozova și Primăria Căpriana, unde prin deciziile Primarilor respectivi, unitățile specialiștilor din cultură sunt reduse începînd cu 1 ianuarie 2019 pînă la 0,5 și chiar 0,25 unitate.
La subiectul de bază din ordinea de zi a ședinței, membrii Consiliului Republican au adoptat hotărîrea de rigoare, care prevede ca liderii sindicali să ceară angajatorilor entităților economice subordonate Ministerului Educației, Culturii și Cercetării RM, precum și autoritățileor publice locale să se conformeze prevederilor Convenției Colective la nivel de ramură pentru anii 2017-2020 și legislației în vigoare.
Nadejda Andronic, vicepreședinte al FSLC, a prezentat informația despre activitatea Comietului Executiv în perioada de după ultima ședință a Consiliului Republican al FSLC, care a avut loc la 29 martie, curent.