Comitetul Executiv al FSLC s-a întrunit astăzi, 17 septembrie 2019, în ședință ordinară.
Întrunirea sindicaliștilor a avut pe agendă mai multe subiecte cu referire la activitatea Federației și organizațiilor membre. Conform planului de activitate pentru anul curent, cei prezenți au audiat informația despre activitatea Administrației și organelor sindicale din cadrul Muzeului Național de Artă al Moldovei și din cadrul Teatrului Republican ”Luceafărul”, pregătită de Tatiana Cazacu, șef Secție protecție juridică și social-economică a FSLC.
Potrivit acesteia, în urma vizitelor de lucru efectuate la Muzeul Național de Artă al Moldovei (director – Tudor Zbîrnea, președinele OS – Elena Casiadi) și la Teatrul Republican ”Luceafărul” (director – Iurie Suveică, președintele OS – Vitalia Grigoriu), s-a constatat că în instituțiile vizate se depun eforturi în vederea asigurării respectării cadrului legislativ în domeniul muncii și prevederilor Convenției Colective la nivel de ramură.
Vorbitoarea a menționat că la Muzeul Național de Artă al Moldovei administrația și organul sindical au încheiat Contract colectiv de muncă la nivel de unitate. Prin încheierea acestui act juridic organul sindical din cadrul instituției a obținut: ”stabilirea reducerii duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi, fără să fie afectat salariul de bază și vechimea în muncă, pentru angajații care renunță la concediul legal pentru îngrijirea coplilului de până la 3 ani” sau ”părinții care au copii până la 14 ani beneficiază de concedii preferențiale în timpul lunilor de vară”, norme binevenite pentru această categorie de salariați-membri de sindicat. Dar, odată cu modificările legislației în vigoare, termenul Contractului colectiv de muncă la nivel de unitate a expirat și necesită de a fi prolongat printr-un acord adițional la acesta.
La fel, în scopul stimulării muncii, administrația acestei instituții acordă premii pentru succese în muncă salariaților, în conformitate cu planul de premiere aprobat de comun acord cu organul sindical, astfel respectându-se prevederile art. 204 din Codul muncii.
Este de menționat faptul că, atât la Muzeul Național de Artă al Moldovei, cât și la Teatrul Republican ”Luceafărul”, salariații-membrii de sindicat beneficiază de concedii suplimentare, conform prevederilor Convenției Colective nivel de ramură. La fel, salariații care activează în condiții de muncă nefavorabile beneficiază de spor lunar la salariu pentru activitate în condiții vătămătoare și de echipament de protecție individuală.
Salariații Muzeului Național de Artă al Moldovei mai beneficiază de spor pentru vechime în muncă, pentru importanță națională (30%) și intensitatea muncii (15%).
Din cele expuse de dna T. Cazacu, s-a constatat că administrația ambelor instituții au întreprins măsuri în vederea asigurării respectării legislației în vigoare, însă au fost depistate și unele abateri, cum ar fi: lipsa actului justificativ privind acordarea sporului pentru activitate în condiții vătămătoare conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1335/2002; neconformare la art. 35 (pct. 5) al Legii sindicatelor care prevede ca, administrația de comun acord cu sindicatul din unitate, în devizul de cheltuieli anual al instituției să prevadă mijloace, în mărime de cel mult 0,15%, din fondul de retribuire a muncii pentru utilizarea lor în scopurile stabilite în Contractul colectiv de muncă. La Teatrul Republican ”Luceafărul” nu este încheiat Contract colectiv de muncă la nivel de unitate, conform normelor Codului muncii (art. 32).
Prin hotărârea adoptată la subiectul discutat, membrii Comitetului Executiv solicită administrațiilor instituțiilor vizate să întreprindă măsurile de rigoare în vederea lichidării abaterilor de la normele în vigoare, despre ce, până la finele anului curent, să informeze organele sindicale.
În concluzie, președintele Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură, Nicolae Garaz, a menționat despre importanța vizitelor de lucru efectuate de specialiștii Federației în organizațiile sindicale menționate, care au drept scop și acordarea consultațiilor metodice și practice liderilor sindicali în exercitarea funcțiilor sindicale.
Participanții la ședință, de asemenea, au luat act de informația despre totalurile organizării de către organele sindicale din cadrul Federației a odihnei de vară a copiilor și adolescenților în sezonul estival 2019, prezentată de către Tatiana Țulea, șef Secție finanțe, contabilitate și asigurări sociale a FSLC. Potrivit acesteia, odihna de vară a copiilor salariaților din ramura culturii, în anul curent, a fost organizată în conformitate cu hotărârea Guvernului RM nr. 220 din 03.04.2019 ”Cu privire la organizarea odihnei de vară a copiilor și adolescenților în sezonul estival 2019”, Regulamentul de funcționare a taberelor de odihnă și adolescenților și hotărârile CC al CNSM. Astfel, în perioada de referință prin intermediul Federației au fost repartizate bilete de odihnă pentru copii în sumă de 397914,00 lei în șase instituții de reconfortare, unde și-au fortificat sănătatea 220 de copii ai salariaților instituțiilor din ramură. Costul unui bilet de odihnă pentru copii în anul 2019 a variat de la 1400 lei pînă la 1895 lei. Vorbitoarea a menționat că, datorită activității comune ale centrelor și organizațiilor sindicale membre ale Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură, în anul de gestiune nu au fost înregistrate abateri de la normele în vigoare pe acest segment de activitate al organelor sindicale.
Ordinea de zi a ședinței desfășurate a cuprins și alte subiecte asupra cărora s-au expus membrii Comitetului Executiv al FSLC.