Tinerii pentru un sindicat social-inovativ
Acesta a fost genericul seminarului desfășurat recent de Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură în cooperare cu Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, la care au participat membrii Biroului de Tineret al FSLC și tineri sindicaliști din domeniul culturii.
În debutul activității, Nadejda Andronic, vicepreședinte al FSLC, a menționat faptul că ”tinerii din țară sunt speranța zilei de mâine. Pentru a face față provocărilor timpului, domeniile culturii au nevoie de tineri specialiști. De aceea, ne-am propus să instruim și să informăm membrii noștri tineri și reprezentanții instituțiilor de învățământ din ramură despre cerințele actuale ce se impun în activitatea sindicală și cum ar trebui să activeze în cadrul instituțiilor pe care le reprezintă”, a menționat liderul sindical, precizând că circa 17 la sută din totalul membrilor Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultuă îl reprezintă tinerii.
”Pornind de la identificarea problemelor și soluțiilor tinerilor din ramură, avantajele motivării sindicale, timpurile și condițiile actuale impun sindicatul de orice nivel să fie bine organizat, cu lideri și membri de sindicat implicați și responsabili pentru activitatea organizației și realizarea misiunii și scopului sindical”, a punctat Nadejda Andronic.
Organizația sindicală este acea structură care vine în ajutorul salariatului/studentului, membru de sindicat, pentru a îmbunătăți zi de zi calitatea vieții, bazându-se pe soluții inovative și actualizate, conform necesităților social-economice actuale, a menționat Mihai Condur, președinte al Comisiei de Tineret din cadrul FSLC.
La rândul său, Ala Toma, președinte al Biroului de Femei al FSLC, prezentă la activitate, a comunicat tinerilor că ”formarea și implementarea unui sindicat inovativ, inclusiv prin intermediul social-media, este posibilă doar dacă se face pas cu pas, la baza fiecărei etape fiind pusă comunicarea și schimbul de experiență. Sau, altfel spus, chiar dacă tinerii se dezvoltă rapid utilizând noile tehnologii, activitățile obștești desfășurate vor ajunge la un rezultat frumos prin sociabilitate și interacțiunea umană.”
Despre pericolele și capcanele pe care le are online și să cunoască cum să se protejeze de ele tinerii sindicaliști au fost informați de către Nadejda Pădure, președinte al Consiliului Ramural Strășeni al FSLC. Potrivit formatorului, în condițiile când prezența pe online a tinerilor este atât de mare, iar internetul este utilizat nu doar ca sursă de comunicare, dar și de informare, studii, afaceri, cumpărături etc., apare necesitatea instruirii în educație mediatică în general, și în special, în siguranța online.
În cadrul discuțiilor, tinerii din instituțiile de cultură au aflat mai multe despre cum se constituie și se dezvoltă echipe sindicale eficiente, rolul contractelor colective de muncă în relațiile dintre salariați și angajatori, desfășurarea proceselor de negocieri, beneficiile apartenenței la sindicat.
Tinerii au menționat că sunt necesare mai multe strategii de stat îndreptate spre susținerea tinerilor, implicarea lor în activități de elaborare a programelor sociale de dezvoltare a tinerilor, accesul tinerilor la servicii publice de calitate, impulsionarea dialogului social în domeniul politicilor de tineret, implementarea noilor tehnologii de comunicare cu membrii de sindicat.