Consiliul Republican al FSLC s-a convocat în ședință ordinară

Consiliul Republican al Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură (FSLC) s-a convocat, pe 15 decembrie curent, în ședință ordinară. La lucrările ședinței, în calitate de invitat, a participat și Igor Zubcu, președintele CNSM.
În alocuțiunea sa, Igor Zubcu a menționat că, deși pandemia a schimbat cursul vieții, lucrătorii din domeniul culturii au făcut față greutăților, activând în continuare în noile condiții impuse. „Deși nu ați beneficiat din partea statului de cele mai multe garanții pe perioada pandemică, ați rezistat cu stoicism în aceste condiții. Știu cât de greu le-a fost actorilor, muzicienilor, învățați să dăruiască emoții spectatorilor, dar care o vreme au avut sălile de spectacole pustii. Sperăm să depășim cât mai curând această pandemie și să revenim la viața normală de dinainte”, a menționat președintele CNSM. Totodată, acesta a subliniat importanța consolidării mișcării sindicale și dezvoltarea parteneriatului social la nivel național și ramural.
Unul din subiectele de bază de pe ordinea de zi a Consiliului a fost cel cu privire la monitorizarea activității de protecție a salariaților membri de sindicat desfășurate de către APL și de conducerea entităților economice din ramura culturii în vederea respectării Convenției Colective (nivel de ramură) pe anii 2021-2025, pe parcursul anului curent.
Nicolae Garaz, președintele FSLC, a menționat în raportul prezentat la acest subiect că, în rezultatul monitorizării privind aplicarea și respectarea prevederilor Convenției colective (nivel de ramură) pentru anii 2021-2025 s-a constatat, că salariaţii-membri de sindicat în marea lor majoritate au beneficiat de concedii de odihnă suplimentare plătite, pentru evenimente familiale, de concedii fără plată, de ajutor material, de indemnizaţii sociale, de echipamente şi materiale de protecţie, de suplimente acordate din veniturile financiare ale unităţii. ”Ne bucură faptul să constatăm situația salariaților-membri de sindicat ale căror drepturi și interese, prevăzute de legislația muncii și prevederile Convenției Colective la nivel de ramură, sunt respectate de către administrația entitităților economice din subordinea Ministerului Culturii al RM și din subordinea Administrației Publice Locale, dar avem și situații nedorite, în care factorii de decizie admit abateri de la normele în vigoare”, a precizat liderul sindical menționând cazuri concrete de neacordare a concediilor de odihnă suplimentare plătite, neachitare a sporului pentru muncă în condiţii grele şi nocive.
”Nivelul de salarizare încă mai continuă să fie un subiect sensibil pentru sindicaliştii din ramura culturii. Mereu am pledat pentru un salariu decent, dar și condiţii de muncă care să corespundă cerinţelor securității şi sănătății în muncă, Suntem conştienţi de faptul, că majorările salariale, efectuate pe parcursul perioadei de referinţă, nici pe departe nu asigură condiţii de viaţă decente şi demne pentru salariaţii din ramură şi a membrilor familiilor lor. Din acest motiv, Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură nu a ratat nici o posibilitate pentru a se expune ferm şi de a propune amendamente la proiectele de acte normative ce vizau problema remunerării salariale, pentru a dobândi majorări de salarii şi plata sporurilor pentru salariaţii din domeniul culturii. Din iniţiativa FSLC au fost propuse noi amendamente la proiectul Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. De asemenea, s-a cerut insistent de la guvernanţi sa fie completat şi modificat “Regulamentul cu privire la modul de calcul, repartizare, utilizare şi evidenţă a transferurilor cu destinaţie specială pentru susţinerea cadrelor didactice tinere pentru achitarea indemnizaţiei unice absolvenţilor instituţiilor de învăţământ superior şi postsecundar pedagogic încadraţi în instituţiile de învăţământ (indiferent desubordonarea acestora)”prin includerea şi achitarea indemnizaţiei unice tuturor specialiştilor tineri din ramura culturii, atât din mediu rural, cât şi cel urban, dar deocamdată nu am fost auziţi nici de un Guvern”, a menționat raportorul.
Nicolae Garaz a concluzionat că, sarcina principală a sindicatelor este prevenirea oricărei tentative de neconformare la actele normative în vigoare şi de-a acţiona în permanenţă pentru a proteja drepturile profesionale şi social-economice ale membrilor de sindicat.
La subiectul pus în discuție s-au expus și membrii Consiliului Republican al FSLC, liderii sindicali din raioanele Dondușeni (V. Moroz), Drochia (R. Lozovan), Hîncești (V. Cotorbai), Florești (F. Odobescu), Strășeni (N. Pădure), UTA Găgăuzia (V. Pometcova) și din cadrul IP Compania ”Teleradio-Moldova” (S. Ciobanu) și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (V. Fotescu). Aceștia au vorbit despre activitățile desfășurate de organele sindicale în cadrul structurilor pe care le reprezintă și au menționat problemele cu care se confruntă colegii lor în activitatea de zi cu zi. În special, s-a atras atenția la finanțarea instituțiilor de cultură pe potriva necesităților, angajarea specialiștilor competenți, obligațiile de funcție și salarizarea necorespunzătoare a acestora de către administrațiile publice locale, cu referință la conducătorii de biblioteci și a caselor de cultură. La fel, a fost abordată problema salarațialor din instituțiile de învățământ artisitic extrașcolar, ca urmare a aplicării Codului Educației și implementării Legii nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, activitatea cărora diferă de instituțiile de învățmânt obligatoriu de stat și necesită o abordare specifică, fără a diminua dreputurile cadrelor didactice din acest domenu. Din problemele menționate de vorbitori sunt și cele cu referință la condițiile de activitate inumane în unele instituții de cultură, diminuarea drepturilor salariaților prin încălcarea legislației în vigoare, lipsa cadrelor calificate și persistența fluctuației de cadre, etc.
În altă ordine de idei, cei prezenți au fost informați despre activitatea Comitetului Executiv în perioada de după ultima şedinţă a Consiliului Republican al FSLC, prezentată de dna Nadejda Andronic, vicepreședinte al FSLC. Aceasta a menționat că,
scopul principal întotdeauna a fost și rămâne consolidarea sindicatelor, recrutarea noilor membri de sindicat, instruirea continuă, apărarea drepturilor sindicaliștilor. Iar ținând cont de perioada pandemică în care ne aflăm, cele mai multe griji și acțiuni au fost îndreptate spre soluționarea problemelor membrilor de sindicat. Chiar dacă din cauza restricțiilor nu întotdeauna a fost posibilă organizarea ședințelor, a vizitelor, evenimentele au fost organizate online. Astfel, Comitetul Executiv al FSLC și specialiștii Aparatului Consiliului Republican al FSLC au continuat practica de verificare a situației privind respectarea legislației muncii, a prevederilor Convenției colective la nivel de ramură și acordarea ajutorului metodic necesar.
Totodată, în perioada de referință, conducerea și reprezentanții FSLC în organele decizionale ale CNSM au participat la ședințele Comitetului Confederal și ale Consiliului General la care a fost adoptată Declarația Consiliului General al CNSM referitor la majorarea tarifelor la resurse energetice pentru a fi înaintată Guvernului, Parlamentului și Președintelui RM pentru întreprinderea măsurilor de susținere social-economică a populației.
La fel, s-a menționat participarea președintelui FSLC, Nicolae Garaz, la întâlnirile organizate de CNSM cu ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, cu membrii Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie și cu membrii Comisiei economie, buget și finanțe. Iar pe 6 decembrie curent, conducerea și reprezentanții FSLC au participat cu toți colegii sindicaliști din țară, în frunte cu conducerea CNSM, la pichetarea Parlamentului, revendicând drepturile sindicaliștilor din sistemul bugetar la premiul anual.
În scopul respectării legislaţiei muncii şi prevederilor Convenţiei colective (nivel de ramură) pentru anii 2021-2025, Consiliul Republican al FSLC a hotărât, în ședința din 15 decembrie, să solicite autorităţilor publice locale, precum și conducerii entităţilor economice din ramura culturii, să se conformeze prevederilor legislației muncii și Convenţiei colective pentru anii 2021-2025. Printre acestea sunt: acordarea concediului de odihnă suplimentar plătit salariaţilor, membri de sindicat, exprimat în zile calendaristice, evaluarea condiţiilor de muncă şi modul de aplicare a listelor de lucrări pentru care pot fi stabilite sporuri de compensare pentru munca prestată în condiţii nefavorabile etc.
De asemenea, membrilor Consiliului Republican al FSLC li s-a solicitat să sporească implicarea participativă şi cooperantă cu autorităţile publice locale în vederea soluţionării problemelor de muncă şi sociale ale membrilor de sindicat.
Conform modalității stabilite de Comitetul Executiv, lucrările Consiliului Republican al FSLC s-au desfășurat în format mixt (ofline și online prin platforma ZOOM).