Seminarul cu genericul ”Managementul Organizației sindicale (nivel național-ramural)” și ședința Comitetului Executiv
Activul sindical de nivel național-ramural din cadrul Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură s-au întrunit la 14 decembrie 2018 pentru a discuta subiectele propuse în cadrul seminarului cu genericul ”Managementul Organizației sindicale (nivel național-ramural)” și a ultimei ședințe din acest an a Comitetului Executiv al FSLC.
La activitate au participat membrii Comitetului Executiv, liderii structurii de femei și cea de tineret, împreună cu conducerea și specialiștii aparatului FSLC. Aceștia au efectuat, împreună cu formatorul Nadejda Andronic, vicepreședinte al FSLC, o analiză a poziției FSLC în mișcarea sindicală din țară, activitatea managerială a Federației la nivel național-ramural, realizarea funcțiilor unui management sindical în scopul realizării scopurilor și sarcinilor statutare și misiunii sindicale. Participanții au conchis că, în realizarea unui management sindical eficient, este importantă gestonarea resurselor umane, materiale, financiare și informaționale.
Aspectul dezvoltării și promovării online a resurselor informaționale ale FSLC a fost discutat, de către cei prezenți, cu Mihai Condur, formator și IT Manager al CNSM. Specialistul, în informația prezentată la subiectul abordat, a punctat situația reală la acest capitol, necesitatea și posibilitățile de dezvoltare ale acestui domeniu de informare prin implicarea personală a liderilor, membrilor organelor sindicale elective, specialiștilor sindicali și ale tuturor membrilor de sindicat. Această activitate presupune, nu numai aspectul informării, dar și cel al implicării, consolidării și promovării imaginii Sindicatului din ramură, a menționat liderul structurii de tineret din cadrul FSLC.
În contextul celor discutate, participanții la activitate, au elaborat proiectul de document cu referire la planificarea activităților organelor sindicale elective din cadrul Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură pentru semestrul I al anului 2019. Acesta a fost definitivat și aprobat în cadrul ședinței Comitetului Executiv al FSLC, care s-a desfășurat în continuare.
Planul aprobat prevede convocarea Consiliului Republican al FSLC, în trimestrul I al anului viitor, pentru a evalua activitatea Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură în anul 2018 și a stabili obiectivele pentru anul 2019, cît și examinarea executării bugetului financiar al FSLC pentru anul 2018 și aprobarea acestuia pentru anul 2019.
Sindicaliștii și-au propus să continue activitățile menite să dezvolte și să eficientizeze parteneriatul social ramural și dialogul social la nivel de unitate, să obțină respectarea drepturilor salariaților-membri de sindicat prevăzute de prevedertile legislației muncii, sănătate și securitate la locul de muncă, legislației sindicale, Convenției Colective la nivel de ramură pe anii 2017-2020 și cele ale Contractelor colective la nivel de unitate.
De asemenea, aceștia s-au pronunțat pentru menținerea practicii, realizată de specialiștii Aparatului Consiliulu Republican al FSLC, prin vizitarea și verificarea activității administrației și organelor sindicale din cadrul organizațiilor membre ale FSLC, în vederea respectării legislației muncii, legislației și actelor normative cu privire la activtatea sindicatelor. Această practică presupune și acordarea consultațiilor metodice și practice de rigoare. Astfel, în sem. I al anului 2019, asemenea vizite vor fi efectuate la Teatrul Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, OCI ”Moldova-Cocert”, Î.S. Sala cu Orgă, Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Anasamblul Național Academic de Dansuri Populare ”Joc”, Colegiul de Arte Plastice ”Alexandru Plămdeală”, Î.S. Casa-muzeu ”A. S. Pușkin”.